vene 23.02.2015 beauty

Što je rinoplastika?

Rinoplastika je jedna od najčešćih operacija kojom smanjujemo ili povećavamo veličinu, mijenjamo oblik pojedinih dijelova ili kuta između nosa i gornje usne. Cilj rinoplastike je postići harmoniju između lica i nosa. Temelj rinoplastike čine zahvati na hrskavicama i kostima nosa koji su odgovorni za arhitektoniku – oblik.

Prema vrsti operacije razlikujemo zatvorenu i otvorenu metodu ili sekundarnu rinoplastiku. Zatvoren tip rinoplastike namijenjen je manjim promjenama na nosu. Za sve veće promjene, preporuča se tehnika otvorene rinoplastke kod koje su i sami rezultati bolji, a ožiljci zahvata, uz pravilnu njegu, s vremenom u potpunosti nestaju.

Kada se primjenjuje?

Plastična operacija nosa korigira hrskavi ili koštani dio nosa. Plastična operacija nosa rješava estetske i funkcijske probleme nosa (izbočena nosna pregrada, orlovski grbav nos, iskrivljen nos, nepravilnosti nosnog vrška i sl.). Najbolji kandidati za operaciju su oni koji traže poboljšanje izgleda i funkcionalnosti nosa, fizički su zdravi, psihički stabilni i realistički u očekivanju rezultata operacije. Rinoplastika se ne izvodi prije 18. godine života.

Oporavak

Nakon zahvata nos je na 7-14 dana u kalupu od gipsa, u nosnim šupljinama je 3 – 4 dana tampon koji sprječava krvarenje. Hospitalizacija traje samo 1 dan.

Rezultati

Prvi rezultati vidljivi su već nakon skidanja kalupa, a konačan efekt je vidljiv za otprilike 6 mjeseci.