vene 23.02.2015 beauty

Što je abdominoplastika?

Estetski zahvat kojim se vrlo učinkovito uklanja višak kože i masnog tkiva iz područja trbuha naziva se abdominoplastika ili lipektomija ili u engleskoj verziji još i “tummy tuck”.

Kada se primjenjuje?

Ovaj problem se najčešće javlja nakon trudnoće i poroda kod ženskih osoba te nakon značajnog gubitka tjelesne težine kod ženskih i muških osoba mlađe ili srednje dobi. Višak kože u području trbuha nije moguće riješiti niti tjelovježbom, niti raznovrsnim kozmetičkim tretmanima, a u većini slučajeva čak niti liposukcijom, kojom se uklanjaju samo naslage masnog tkiva. Primjenjuje se na različitim dijelovima tijela počevši od lica i podbratka, pa sve do bedara i nadlaktica. I kod osoba normalne tjelesne težine kod kojih se sa godinama pojavio konstitucijski (genetski) uvjetovan višak kože u području trbuha, koji količinski nije značajan, ali definitivno narušava dobru figuru, primjenjuje se abdominoplastika.

Oporavak

Postoperativni oporavak je indivudualan nakon abdominoplastike te traje u najvećem broju slučajeva oko dva tjedna. Šavovi se odstranjuju dva tjedna nakon operacije, kada je pacijent sposoban i za postupni povratak svojim privatnim i profesionalnim aktivnostima, uz napomenu da izbjegava veće tjelesne napore u razdoblju od mjesec dana nakon operacije. Elastični steznici se moraju nositi u periodu od 6 do 8 tjedana nakon zahvata.

Rezultati

Rezultati abdominoplastike su različiti ovisno o količini uklonjenog masnog tkiva i elastičnosti kože. Konačni rezultati vidljivi su nakon skidanja steznika.