vene 23.02.2015 beauty

dubrovnik banner

Bolesti vena su česta pojava u svakodnevnom životu, ovdje imate samo neka od pitanja s kojima se susrećemo u svakodnevnom radu. Ukoliko imate dodatnih pitanja slobodno nas kontaktirajte.

Ako se uklone proširene vene, tko preuzima njihovu funkciju?

Ove proširene vene nemaju nikakvu funkciju, odnosno imaju štetnu ulogu, jer kroz njih krv ne protječe, one su kao neko slijepo crijevo cirkulacije. Onu funkciju koju su imale kad su bile zdrave, već su preuzele dubinske vene koje će sada biti rasterećene i nestat će odmah nakon zahvata sve smetnje vezane za vene.

Zašto se metoda smatra najboljom za uklanjanje proširenih vena?

Takvom ju je proglasio John Bergan, predsjednik svjetskog udruženja vaskularnih kirurga 2008. godine, u Kyotu, u Japanu. Razlog je njena učinkovitost, elegantna je za pacijenta, ali mislimo da je posebno važan razlog odsustvo komplikacija, tromboze, itd. Naravno, samo ako metodu izvodi iskusan i licenciran liječnik.

Koja je razlika UGFS-a, laserskog liječenja, radiofrekventne ablacije (RF)?

Sve tri metode imaju jednu zajedničku karakteristiku: uklanjaju vene iznutra za razliku od klasične kirurške metode koja ih uklanja izvana. Laser i RF to rade putem visoke topline, dok to UGFS radi fizikalnim putem. Laser i RF često zahtjevaju dodatno kirurško uklanjanje postraničnih vena, a UGFS metoda ne.

Kako vena nestaje nakon UGFS-a?

Tako da se djelovanjem pjene vena stisne, slijepi i postupno pretvara u tanki vezivni tračak (tanji od 1 mm) unutar tkiva noge koji se ne vidi izvana.

Imam izrazito vijugave i nepravilne vidljive vene na nozi, kojim metodama ih mogu ukloniti?

Takve vene se mogu ukloniti samo UGFS-om ili klasičnim bolničkim “čupanjem vena”, jer laser i RF ne mogu proći kroz njih.

Možete li usporediti UGFS metodu i sa drugim neinvazivnim metodama liječenja proširenih vena?

UGFS metoda je od strane svjetskih stručnjaka flebologa proglašena metodom izbora i to se zasigurno može opravdati i nizom prednosti koje posjeduje u odnosu na ostale metode liječenja proširenih vena.Za usporedbu, kirurškim zahvatom se iste vene „čupaju“ i odstranjuju ostavljajući postkirurške ožiljke kao i oštećenja tkiva, moguće lezije, oštećenja perifernih živaca…

Od ostalih metoda čija je tendencija minimalno invazivni zahvat treba spomenuti lasersku ablaciju kao i radiofrekvencijsku ablaciju pri čemu obje metode imaju moguće nuspojave uslijed termičkog djelovanja na venu i okolinu, pa također nije moguće isključiti lezije živaca, okolnog tkiva itd. Izrazito široki variksi sa tortuozitetom (izrazito vijugave vene) nepodobne su za navedene metode posebice lasersku. Neophodno je napomenuti da obje metode koriste jednokratne materijale koji su izrazito skupi.

Koje su kontraindikacije za provođenje UGFS metode?

UGFS metoda primjenjuje sklerozans kao aktivnu venski iniciranu tvar koja se u organizmu ponaša poput ostalih lijekova i metabolizira se – razgrađuje putem jetre. Temeljem navedenog kontranidikacije su:

  • Akutna duboka venska tromboza
  • Trudnoća
  • Dojenje
  • Anatomske karakteristike vena poput velike širine ili malformacije koja se utvrđuje na specijalističkom pregledu s color dopplerom vena
  • Poznate alergije na sredstvo – sklerozans