vene 23.02.2015 beauty

header za facebook ORTOPEDIJA 07 08 2019

Ortopedske operacije

Ivan Karlak banner 1200x628pixela NEW

Ozljede koljena, gležnja, stopala, ramena, lakta i šake mogu biti neke od najbolnijih i frustrirajućih ortopedsko-traumatoloških ozljeda. Ako se ne liječe, te ozljede mogu dovesti do nestabilnosti, kroničnih bolova ili smanjene pokretljivosti ozlijeđene osobe. Bez pravilne njege, oni mogu značiti kraj obećavajuće sportske karijere ili silom prijevremeno umirovljenje radno – aktivnog pacijenta.

Rana dijagnoza, pravovremen i uspješno izveden operativni zahvat i izvanredne tehnike fizikalne terapije koja podrazumijevaju elektroterapiju, hidrokineziterapiju u posebno prilagođenom bazenu za individualno vježbanje i vježbe u dvorani,omogućiti će pacijentu najbrži mogući oporavak i povratak svakodnevnim aktivnostima.

U Specijalnoj bolnici Arithera provode se slijedeće ortopedske operacije:

 • Minimalno invazivna ugradnja endoproteza kuka
 • artroskopske operacija koljena
 • odstranjenje ozljeđenih meniskusa
 • rekonstrukcije križnih ligamenata
 • ugradnja endoproteze koljena
 • ugradnja endoproteze kuka
 • artroskopske operacija gležnja
 • artroskopske operacija lakta
 • artroskopske operacija ramena
 • operacije šake
 • operacije stopala
 • operacijsko liječenje prijeloma kostiju i zglobova

Arithera Operacijska Sala
Arithera Operacijska Sala 2
Arithera Operacijska Sala 3
Arithera Operacijska Sala 4

Operacije se izvode u modernim operacijskim dvoranama uz suvremene anesteziološke tehnike. Većina operativnih zahvata se obavlja u sprovodnoj, regionalnoj i epiduralnoj anesteziji. Opća endotrahealna anestezija primjenjuje se najčešće u spinalnoj kirurgiji i onda kada je to medicinski indicirano. Operacijske sale su opremljene i pokretnim rendgenskim aparatima tako da se svi operativni zahvati rade s vrhunskom preciznošću. Upotrebljavaju se implantati i endoproteze koji su posljednja riječ vrhunskih svjetskih tehnologija i koji su u proizvodnim programima najeminentnijih svjetskih firmi.

Nakon operacija, ovisno o samom zahvatu, pacijenti se upućuju u jedinicu intenzivnog liječenja, poluintenzivnog liječenja ili direktno u bolesničke sobe, a rehabilitacijski proces u najvećem broju slučajeva počinje istoga dana nakon operacije.

Rehabilitacijski procesi su povjereni vrhunskom i iskusnom timu fizijatara i fizioterapeuta. Po zarastanju rana pacijentima stoji na raspolaganju čitav niz rehabilitacijskih procesa ovisno o učinjenom zahvatu. U fazi nakon zarastanja rana pacijentima se nudi i individualna terapija u bazenu koji je opremljen svim potrebnim tehničkim detaljima. Nakon završene rehabilitacije pacijenti se redovito kontroliraju kod liječnika operatera. Čitav je proces praćen pedantno vođenom medicinskom dokumentacijom.

Rukama se služimo kad jedemo, oblačimo se, radimo, stvaramo različite vrste umjetnosti, kao i mnoge druge aktivnosti. Da bi mogli izvršiti te zahtjeve naše šake imaju sposobnosti osjeta i pokretljivosti, te će nas bolesti u području šaka često ograničiti u svakodnevnici. Kada se počinju javljati problemi sa šakom, potrebno je zbrinuti sva različita tkiva koji omogučavaju funkcioniranje šake.

Opširnije

Artroskopija je minimalno invazivni kriruški zahvat kojim se vrši pregled i liječenje unutrašnjosti zglobova. Artroskopija se vrši pomoću artroskopa, posebne vrste endoskopa ( male kamere) s kojim se ulazi u unutrašnjost zgloba kroz mali kirurški rez te se na video ekranu vidi sama unutrašnjost zgloba sa svojim oštećenjima i bolestima.

U skladu sa najnovijim svjetskim studijama i dostignućima, odnedavno se i u našoj bolnici počeo primjenjivati operativni zahvat istovremene rekonstrukcije prednjeg križnog ligamenta (ACL) i anterolateralnog ligamenta (ALL) koji znatno smanjuje mogućnost ponovne rupture ACL-a.

ACL koljenom zglobu pruža antero-posteriornu stabilnost, a ALL daje dodatnu, rotacijsku stabilnost samom koljenom zglobu.