vene 23.02.2015 beauty

dubrovnik banner

Skolioza je svako postranično iskrivljenje kralježnice. U užem smislu riječi, to su deformacije gdje postoje strukturne promjene na rebrima, zglobovima kralježnice, koštanoj strukturi, ligamentima... Takve deformacije najčešće su praćene rotacijom i torzijom cijelog trupa. Po jednoj definiciji skolioza je zapravo rotacijska deformacija kralježnice s torzijskom deformacijom cijelog trupa. U ekstremnim oblicima skolioze postoje deformacije rebara koja pritišću pluća i srce te mogu dovesti čak i do smrti.

Zašto liječiti skoliozu u Specijalnoj bolnici Arithera?

  • operativno liječenje skolioze provodi stručni tim koji vodi prof. dr. sc. Vladimir Kovač, najpoznatiji hrvatski stručnjak u liječenju deformiteta kralježniceč
  • operacijske dvorane opremljene su najsuvremenijom opremom potrebnom za složene operacijske zahvate
  • nakon operativnog zahvata nudimo mogućnost kompletne postoperativne rehabilitacije
  • liječimo i najteže stupnjeve skolioze
  • tijekom boravka u bolnici uz djecu - pacijente mogu biti prisutni i roditelji

Najčešća je tzv. idiopatska skolioza koja čini 70% svih deformacija. Ako je kut iskrivljenja kralježnice od 10 do 20 stupnjeva deformacije, govorimo o skoliozi, ali još uvijek je ne liječimo, kontroliramo je i eventualno se mogu primijeniti određene metode fizikalne terapije. Od 20 do 40 stupnjeva iskrivljenja je područje kada skoliozu liječimo ortozama (korektivni steznici), a fizikalna terapija tada se može primijeniti kao dodatna terapija. Nakon 40 stupnjeva iskrivljenja razgovara se o operacijskom liječenju. Ipak, stupanj iskrivljenja nije jedina indikacija za operaciju. Kad govorimo o idiopatskoj skoliozi, ona se uglavnom javlja u dječjoj dobi, ali dio skolioza pogoršava se i u odrasloj dobi. Negdje oko 40. godine života, osobito kod žena, javljaju se i skolioze koje su izravno povezane s degenerativnim bolestima i one postaju problem današnjice jer ljudi dulje žive. To povlači i brigu za kvalitetniji život jer je skolioza najčešće vezana uz jake bolove, hendikepe i jake deformacije koje dovode do disbalansa trupa te također i do neuroloških ispada. Postoje još prirođene, neuromuskularne skolioze, te cijela grupa tzv. sindromskih skolioza koje su vezane uz određenu pedijatrijsku bolest.

skolioza skolioza

Prof. dr. sc. Vladimir Kovač sa svojim malim, uspješno operiranim, zadovoljnim pacijenticama