vene 23.02.2015 beauty

dubrovnik banner

Što je melanom?

Melanom se ubraja među najzloćudnije tumore kože, a nastaje iz pigmentnih stanica melanocita koje podlegnu zloćudnoj pretvorbi (maligno alteriraju). Iako se javlja u samo četiri posto svih oblika raka kože, odgovoran je za čak 80 posto smrtnih slučajeva. Melanociti, stanice koje su inače normalan sastavni dio kože, nalaze se i u sluznicama dišnog i probavnog sustava, moždanim ovojnicama, oku, pa čak i u limfnim čvorovima. Stoga, osim na koži, može nastati, iako iznimno rijetko, i na drugim mjestima u tijelu, kao što su dišni putovi, probavni sustav, rodnica, mokraćna cijev, usta, mozak i unutrašnjost oka. Melanom je maligni tumor kože i nije isto što i madež. Činjenica je, međutim, da melanom u početnoj fazi može izgledati kao madež. Ipak, postoje određeni znakovi po kojima iskusni liječnik može uočiti razliku između madeža i melanoma.

Kada se primjenjuje liječenje melanoma?

Svaku madežu sličnu tvorbu, a koja pobuđuje sumnju da se ustvari radi o melanomu, potrebno je što prije odstraniti i podvrgnuti mikroskopskoj analizi. To je jedini način postavljanja sigurne dijagnoze i najvažniji uvjet pravovremenog liječenja. Rano otkrivanje melanoma ključno je za uspješno liječenje.

Zahvat

Zahvat kojeg vrše vrše dermatolozi i kirurzi ovisi o lokaciji i veličini melanoma, a zahvate na licu obično vrši estetski kirurg. Terapija melanoma ovisi o nalazu patologa. Površni melanomi rijetko metastaziraju i dovoljno je proširiti zdravi rub (eksciziju) oko bivšeg madeža. Kod tumora koji su dublje prodrli u kožu, osim proširene ekscizije, potrebno je odstraniti i pripadajuće limfne čvorove na glavi i vratu (disekcija vrata). Kod početnog melanoma prognoza bolesti je izvrsna, a kod onih uznapredovalih, s proširenom bolesti na vratu i drugim organima potrebno je nastaviti s dodatnom medikamentoznom terapijom. Za uspješno liječenje njavažnje je da se ona rano započne, te je samopregled bolesnika i rani odlazak liječniku izuzetno važan.

Rezultati i oporavak

Nakon što popusti anestezija bolesnik može osjećati minimalnu bol i liječnik će mu savjetovati koje lijekove može uzimati. Ako je nakon zahvata postavljen zavoj on se može odstraniti drugi dan nakon zahvata. Bolesniku se savjetuje da leži s podignutim uzglavljem te na rani drži hladni, suhi oblog kako bi se smanjio postopertivni otok. S istim razlogom treba izbjegavati i veće tjelesne napore. Šavovi se uklanjaju između petog i sedmog dana. Za oporavak je potrebno 10 do 14 dana. Izgled ožiljka nakon zahvata se ne ocjenjuje nakon skidanja šavova i za definitivnu procjenu operacije potrebno je 6 mjeseci od zahvata.