vene 23.02.2015 beauty

dubrovnik banner

Preoperativna rehabilitacija

Glavni cilj preoperativne rehabilitacije je priprema pacijenta za operacijski zahvat koji slijedi. Stvaranje optimalnih uvjeta je nužno kako bi operativni zahvat u potpunosti bio uspješan, a oporavak brži. Savjetujemo i individualizirane programe prije estetskih zahvata, kako biste svoje tijelo što bolje pripremili i time osigurali bolje uvjete za Vaš estetski zahvat i programe definiranja tijela nakon zahvata.

Za Vas smo pripremili posebne fitness programe te ciljane vježbe pod vodstvom diplomiranih fizioterapeuta koji će Vaše tijelo dovesti u bolju formu te ga učiniti jačim i otpornijim na sve promjene izazvane estetskim zahvatima.

Postoperativna rehabilitacija

Nakon otklanjanja konaca sa šavova operativnog estetskog zahvata, možemo početi sa postoperativnom rehabilitacijom koja mora biti kompleksna i individualna. Vrstu terapije određuje i preporuča liječnik operater. Antiedematoznim i sličnim metodama, smanjujemo eventualne otoke, pospješujemo brže cijeljenje tkiva i svakako smanjujemo bol. Daljnji cilj nam je što prije vratiti izgubljeni opseg pokreta i optimalnu funkciju, te vratiti mišićnu masu i snagu tj. što brže vratiti se u formu!

Za potrebe tretmana postoperativne terapije koristimo bazen sa protustrujnim plivanjem, posebno opremljenu dvoranu i aparate koji omogućuju izvođenje različitih metoda elektroterapije, hidrokineziterapije, kineziterapije u dvorani, VACUSAC program, limfnu drenažu, anticelulitni ultrazvuk, stimulacija mišića i svakako medicinske i anticelulitne masaže za zatezanje kože i vraćanje svježine, a sve sa visokokvalitetnim kozmetičkim sredstvima.. Naš predani tim fizioterapeuta i liječnika prilagođava termine i njihovu frekvenciju Vašim potrebama i obavezama, imajući na umu samo jedan cilj: omogućiti pacijentu što brže vraćanje normalnim životnim aktivnostima nakon estetskih operacija.

Onkološka kirurgija dojke – postoperativna rehabilitacija

Rehabilitacija nakon operacijskog liječenja dojke traje nekoliko mjeseci. Sastoji se u njezi rane, preveniranju limfne staze, razgibavanju ruke u cilju vraćanja uobičajenom životu.

Nakon saniranja operativne rane i ev. opeklina na koži nakon zračenja dozvoljena je i hidrogimnastika, ali ne u termalnoj vodi zbog mogućeg jačeg oticanja već otečene ruke.

Iako je kod zloćudnih tumora potreban veliki oprez s primjenom fizikalnih procedura i neke procedure se ne smiju primijeniti, u Centru fizikalne terapije i rehabilitacije Specijalne bolnice Arithera s onim što je dozvoljeno koristiti možemo vrlo uspješno pomoći bolesnicama i značajno im olakšati tegobe.

Najvažnije je da se s fizikalnom terapijom započne odmah poslije izlaska iz operacijske sale pravilnim pozicioniranjem ruke, a zatim što je ranije moguće (ovisi o brzini cijeljenja rane) s vježbama kojima ćemo održati pokretljivost ramenog zgloba operirane strane, jer tu najčešće dolazi do problema: dolazi do kvrčenja zglobne čahure ramenog zgloba uslijed poštede od pokretanja ruke, što može dovesti do ozbiljne kontrakture ili ukočenja zgloba. Jednom nastalo ukočenje ramenog zgloba zahtijeva dugotrajnu i ponekad neugodnu rehabilitaciju .

Određene procedure elektroterapije kao što je TENS mogu se bez ograničenja primjenjivati na bolno mjesto vratne kralješnice, ramena ili duž boli u međurebrenom prostoru. U kasnijoj fazi korisna je i masaža napete vratne muskulature. Kako se bolesnice često žale na osjećaj žarenja u području operativnog reza, ako je rez potpuno zarastao, korisno je masirati to područje vitaminskom kremom u koju je dodano par kapi anestezina, kremama za smanjenje ožiljaka, te kremama s dodatkom aloe vere.

Vrlo je važna limfna drenaža zahvaćene ruke. Drenaža aparatom izvodi se limfomatom, odnosno aparatom za intermitentnu pneumatsku kompresiju. Ta terapija je izuzetno ugodna, a izvodi se navlačenjem posebnog rukava, podijeljenog u više odjeljaka, na zahvaćenu ruku. Odjeljci se naizmjenično pune i prazne zrakom, što dovodi do laganog potiskivanja suvišne tekućine iz otečene ruke prema trupu. Na žalost, kod nekih bolesnica ruka može biti zadebljana 2-3 puta, pa rezultati neće biti znatnije vidljivi, ali smanjenje opsega otečene ruke već i za 0,5-1 cm bolesnica doživljava kao značajno smanjenje bola i napetosti u ruci, te joj to olakšava svakodnevne aktivnosti. Limfna drenaža neće dovesti do izlječenja edema ruke, ali će smanjiti svakodnevne tegobe i olakšati život.

Limfna drenaža korisna je i kod mastektomiranih žena kojima ruka ne otiče. Zahvaćenu ruku potrebno je odteretiti, teret nošen u ruci operirane strane ne bi smio biti teži od 1-2 kg, te izbjegavati ponavljajuće monotone pokrete kao što je glačanje, pletenje i slično.

Priprema kože i postoperativna njega kože nakon estetskih operacija

U Aritherinom Centru medicinske kozmetologije primjenjujemo tretmane namjenjene za adekvatnu pripremu kože za estetski zahvat, kao i tretmane za brzi oporavak kože nakon estetskih operacija. Podljevi, otekline i ožiljci uz pomoć kozmetoloških procedura pod nadzorom dermatologa brzo bivaju uklonjeni, a koža osvježena i njegovana blista novim sjajem.

Kozmetologija Image 2
Kozmetologija Tretman