vene 23.02.2015 beauty

dubrovnik banner

header za facebook ORTOPEDIJA 07 08 2019

Postoje slučajevi kada postoji bolja alternativa operacijskom liječenju. U tom slučaju naši stručnjaci prepisuju različite metode od kojih kod nas možete obaviti:

ACP – metoda regeneracije hrskavice

Hrskavica kao višeslojno tkivo može biti ozlijeđena jednokratnom traumom kod iznimno jakog udarca direktno u zglob pri čemu se cijeli sloj odvoji od kosti i ostane slobodan u zglobu. Ovom tipu ozlijeđivanja skloniji su mlađi ljudi i aktivni sportaši. Drugi, možda i značajniji mehanizam ozlijeđivanja nastaje prilikom dugogodišnjeg trošenja i izlaganja prekomjernim nepravilnim opterećenjima. U ovom tipu ozlijeđivanja zahvaćene su velike hrskavične površine što se naziva artrotskim promjenama.

U današnjoj medicinskoj praksi postoje različiti pristupi liječenju hrskavice. Osnovne tegobe koje pacijente muče su bolovi i smanjena pokretljivost zglobova. Manji traumatski defekti hrskavice u mlađe populacije najčešće se liječe operacijskim putem. Opsežna zahvaćenost slojeva hrskavice može se liječiti metodama fizikalne terapije, kako bi se ublažila upalna komponenta uz postizanje punog opsega kretnji u zglobu. Dodatne mogućnosti liječenja uključuju primjenu injekcija za zglob, kojima se daju lijekovi za povećanje viskoelastičnosti zglobne tekućine. U ovu grupu lijekova ubrajamo Synvisc, SynoCrom, Hyalgan, Duroline i dr. Najnovija terapija koja se odnedavno primjenjuje i u našoj specijalna bolnica uključuje ACP metodu.

Skraćenica ACP dolazi iz engleskog jezika “Autologous Conditioned Plasma“ ili u prijevodu plazma iz vlastitog organizma u posebnom stanju. ACP postupkom dobiva se vlastita plazma odnosno međustanična tekućina obogaćena trombocitima. Trombociti su stanice u krvi koje imaju sposobnost proizvoditi proteine nazvane faktori rasta. Faktori rasta potiču stabilizaciju i reparaciju hrskavice, potiču cijeljenje tetiva i ligamenata, potiču cijeljenje kod rekonstrukcija tetiva i ligamenata (npr. križni ligamenti).

Indikacije za primjenu ACP terapije su hondromalacija I – III stupnja na velikim i malim zglobovima ekstremiteta, te u malim zglobovima kralježnice. Primjenjuje se i kod ozljeda hrskavice koje su posljedica traume, kod poslijeoperacijske terapije nakon transplantacije hrskavice ili mozaikplastike, kod upalne i degenerativne promjene ligamenata i tetiva. U kirurgiji kralježnice ACP se primjenjuje kod upale korijenova živaca vratne i lumbalne kralježnice. Također se primjenjuje kod dugotrajnih, inficiranih rana koje ne zarastaju (npr. ulcus cruris).

ACP terapija daje se u razmacima od tjedan dana, 4 – 6 puta prema indikaciji liječnika, ali se može davati i jednokratno. Kod svake primjene vadi se neposredno prije aplikacije krv iz vene, koja se potom obrađuje i daje na oboljelo mjesto.

Synocrom

Viskosuplementacija je aplikacija hijaluronske kiseline u zglob (npr. Synocrom, Synocrom Forte, Duroline).

Blokada

Blokada je aplikacija kortikosteroida i anestetika uz UZV ili bez kontrole UZV-a u okolicu tetiva, u tetivna hvatišta i u zglobne šupljine.