vene 23.02.2015 beauty

dubrovnik banner

header za facebook ORTOPEDIJA 07 08 2019

Ortopedske operacije

Ivan Karlak banner 1200x628pixela NEW

Ozljede koljena, gležnja, stopala, ramena, lakta i šake mogu biti neke od najbolnijih i frustrirajućih ortopedsko-traumatoloških ozljeda. Ako se ne liječe, te ozljede mogu dovesti do nestabilnosti, kroničnih bolova ili smanjene pokretljivosti ozlijeđene osobe. Bez pravilne njege, oni mogu značiti kraj obećavajuće sportske karijere ili silom prijevremeno umirovljenje radno – aktivnog pacijenta.

Rana dijagnoza, pravovremen i uspješno izveden operativni zahvat i izvanredne tehnike fizikalne terapije koja podrazumijevaju elektroterapiju, hidrokineziterapiju u posebno prilagođenom bazenu za individualno vježbanje i vježbe u dvorani,omogućiti će pacijentu najbrži mogući oporavak i povratak svakodnevnim aktivnostima.

U Specijalnoj bolnici Arithera provode se slijedeće ortopedske operacije:

 • Minimalno invazivna ugradnja endoproteza kuka
 • artroskopske operacija koljena
 • odstranjenje ozljeđenih meniskusa
 • rekonstrukcije križnih ligamenata
 • ugradnja endoproteze koljena
 • ugradnja endoproteze kuka
 • artroskopske operacija gležnja
 • artroskopske operacija lakta
 • artroskopske operacija ramena
 • operacije šake
 • operacije stopala
 • operacijsko liječenje prijeloma kostiju i zglobova

Arithera Operacijska Sala
Arithera Operacijska Sala 2
Arithera Operacijska Sala 3
Arithera Operacijska Sala 4

Rame je najpokretljiviji zglob u tijelu, pokreti u ramenu mogu se izvoditi u svim smjerovima što omogućuje neometanu funkciju cijele ruke i obavljanje najsloženijih manualnih radnji, karakterističnih prvenstveno za čovjeka. Velika pokretljivost ramena moguća je zbog izrazito velikog kuglastog zglobnog tijela (glava nadlaktične kosti) i znatno manje čašice (glenoid). S druge strane, takav odnos zglobnih tijela značajno smanjuje stabilnost zgloba koja je gotovo u potpunosti ovisna o mekotkivnim statičkim stabilizatorima (ovojnica zgloba i ligamenti) i dinamičkim stabilizatorima (tetive i mišići) zgloba. Ako se ovaj kompleksan odnos zglobnih tijela i stabilizatora naruši, pojavljuju se oštećenja ligamenata, tetiva, mišića i hrskavice ramena.

Ozljede i oštećenja ramena česte su u svim dobnim skupinama. U adolescentskoj i mlađoj životnoj dobi zbog povećanih fizičkih zahtjeva i povećane elastičnosti stabilizatora ramena, nestabilnost je najčešća tegoba zbog koje se osobe javljaju liječniku. Kod profesionalnih sportaša u ovoj dobi česte su ozljede prenaprezanja rotatorne manžete i tetive bicepsa. U srednjoj i starijoj životnoj dobi javljaju se tegobe zbog ozljeda tetiva rotatorne manžete ili radi osteoartritisa ramena. Određena stanja, poput ozljeda tetive duge glave bicepsa i subakromijalnog sindroma sraza podjednako zahvaćaju mlađu i stariju populaciju.

Bol u ramenu i smanjenje ili gubitak funkcije glavni su simptomi zbog kojih osobe traže savjet i pomoć liječnika. Ukoliko se nakon pregleda ortopeda utvrde oštećenja u ramenu koja zahtjevaju operativno liječenje, svakako se preporuča učiniti artroskopski zahvat. Artroskopija ramena predstavlja minimalno invazivni zahvat kod kojeg se kroz nekoliko malih incizija veličine oko 5 mm uvodi kamera (artroskop) i sitni instrumenti u zglob ramena. Slika se prenosi na ekran visoke rezolucije i prikazuje uvećana nekoliko puta te se mogu uočiti i najsitnija oštećenja u zglobu. Za razliku od klasičnog otvorenog zahvata koji počinje rezom kože i stvaranjem traume tkiva zgloba, artroskopski zahvat ne stvara značajnu traumu tkiva i estetski je prihvatljiv. Također, artroskopom se može pristupiti u sve dijelove zgloba (tzv. 360° pogled) i izvan zgloba, dok se kod klasičnog otvorenog zahvata može pristupiti samo na dio zgloba neposredno ispod reza kože. Shodno tome, i mogućnost popravka oštećenja u ramenu je znatno slabija kod otvorenog zahvata u odnosu na artroskopski zahvat.

Danas se svi zahvati na ramenu, osim ugradnje umjetnog zgloba, mogu izvoditi artroskopskom tehnikom. Štoviše, artroskopija ramena predstavlja zlatni standard i najmoderniji pristup u operativnom liječenju ozljeda ramena, a zahvaljujući posebno dizajniranim instrumentima i implantatima, rezultati liječenja su bolji u odnosu na klasični otvoreni zahvat. Treba naglasiti da minimalno invazivni zahvat artroskopije ramena skraćuje boravak pacijenata u bolnici, omogućava raniji početak fizikalne terapije i brži oporavak.

Zbog svega navedenog u SB Arithera, naš tim za rame pod vodstvom dr. Maria Josipovića, uvijek će dati prednost artroskopskim zahvatima.

ShoulderArthroscopy 2019 09 09 014251 Josipovi  DrmedMario Still 005
Slika 1
Slika 2

Operacije se izvode u modernim operacijskim dvoranama uz suvremene anesteziološke tehnike. Većina operativnih zahvata se obavlja u sprovodnoj, regionalnoj i epiduralnoj anesteziji. Opća endotrahealna anestezija primjenjuje se najčešće u spinalnoj kirurgiji i onda kada je to medicinski indicirano. Operacijske sale su opremljene i pokretnim rendgenskim aparatima tako da se svi operativni zahvati rade s vrhunskom preciznošću. Upotrebljavaju se implantati i endoproteze koji su posljednja riječ vrhunskih svjetskih tehnologija i koji su u proizvodnim programima najeminentnijih svjetskih firmi.

Nakon operacija, ovisno o samom zahvatu, pacijenti se upućuju u jedinicu intenzivnog liječenja, poluintenzivnog liječenja ili direktno u bolesničke sobe, a rehabilitacijski proces u najvećem broju slučajeva počinje istoga dana nakon operacije.

Rehabilitacijski procesi su povjereni vrhunskom i iskusnom timu fizijatara i fizioterapeuta. Po zarastanju rana pacijentima stoji na raspolaganju čitav niz rehabilitacijskih procesa ovisno o učinjenom zahvatu. U fazi nakon zarastanja rana pacijentima se nudi i individualna terapija u bazenu koji je opremljen svim potrebnim tehničkim detaljima. Nakon završene rehabilitacije pacijenti se redovito kontroliraju kod liječnika operatera. Čitav je proces praćen pedantno vođenom medicinskom dokumentacijom.

Rukama se služimo kad jedemo, oblačimo se, radimo, stvaramo različite vrste umjetnosti, kao i mnoge druge aktivnosti. Da bi mogli izvršiti te zahtjeve naše šake imaju sposobnosti osjeta i pokretljivosti, te će nas bolesti u području šaka često ograničiti u svakodnevnici. Kada se počinju javljati problemi sa šakom, potrebno je zbrinuti sva različita tkiva koji omogučavaju funkcioniranje šake.

Opširnije

Artroskopija je minimalno invazivni kriruški zahvat kojim se vrši pregled i liječenje unutrašnjosti zglobova. Artroskopija se vrši pomoću artroskopa, posebne vrste endoskopa ( male kamere) s kojim se ulazi u unutrašnjost zgloba kroz mali kirurški rez te se na video ekranu vidi sama unutrašnjost zgloba sa svojim oštećenjima i bolestima.

U skladu sa najnovijim svjetskim studijama i dostignućima, odnedavno se i u našoj bolnici počeo primjenjivati operativni zahvat istovremene rekonstrukcije prednjeg križnog ligamenta (ACL) i anterolateralnog ligamenta (ALL) koji znatno smanjuje mogućnost ponovne rupture ACL-a.

ACL koljenom zglobu pruža antero-posteriornu stabilnost, a ALL daje dodatnu, rotacijsku stabilnost samom koljenom zglobu.