vene 23.02.2015 beauty

dubrovnik banner

header za facebook ORTOPEDIJA 07 08 2019

Artroskopija je minimalno invazivni kriruški zahvat kojim se vrši pregled i liječenje unutrašnjosti zglobova. Artroskopija se vrši pomoću artroskopa, posebne vrste endoskopa ( male kamere) s kojim se ulazi u unutrašnjost zgloba kroz mali kirurški rez te se na video ekranu vidi sama unutrašnjost zgloba sa svojim oštećenjima i bolestima. Uz dodatne male rezove se mogu uvesti posebni artroskopski kirurški instrumenti te se vršiti operacijsko liječenje bez potrebe za velikim rezovima i posljedičnim oštećenjima okolnih struktura. Razvojem artroskopske tehnike operiranja u današnje vrijeme se postižu puno bolji rezultati kod liječenja bolesti zglobova uz značajno bržu rehabilitaciju i oporavak nakon učinjenih zahvata.

Artroskopija Arithera 22
Artroskopija Arithera 23

Artroskopskom tehnikom se mogu operirati gotovo svi zglobovi u ljudskom tijelu, no najčešće se liječe bolesti i ozljede koljena, ramena, lakta, ručnog zgloba,kuka i gležnja. Posebno mjesto artroskopska metoda liječenja ima kod sportskih ozljeda svih zglobova, tako da je u današnje vrijeme primjerice moguće rekonsturirati ozlijeđene ligamente bez otvaranja zgloba i dodatnog uništavanja okolnih tkiva ( za što su prije bili neophodni veliki rezovi, otvaranja zglobova- što je sa sobom donosilo veći broj komplikacija kao i dugotrajnu rehabilitaciju uz relativno loše rezultate učinjenih operacija). Prije razvoja artroskopske tehnike određene ozljede kod profesionalnih sportaša su značile ujedno i kraj njihove karijere, no u današnje vrijeme upotrebom artroskopskih minimalno invazivnih metoda većina sportaša se nakon učinjenih operacija vraća sportskim aktivnostima i što je najbitnije vrhunskim rezultatima. Od nemalog značaja je i konačni estetski rezultat nakon tako učinjenih operacijskih zahvata koji se rade kroz rezove ne duže od 1 cm, te se ožiljci gotovo ni ne primjećuju. Potrebno je i napomenuti da ovakvom metodom operacijskog liječenja većina zahvata pripada u skupinu tzv. jednodnevne kirurgije, što znači da nije neophodan boravak u bolnici , već se bolesnik može otpustiti na kućnu njegu poslije samog operativng zahvata- što je definitivno ugodnije za bolesnika.

Osim operacijskog liječenja ozljeda zglobova, artroskopskim metodama se liječe i druga stanja i bolesti zglobova te se na taj način spriječava daljnje oštećenje zgloba koje može dovesti do konačnog propadanja i potrebe zamjene zgloba tzv. umjetnim zglobom odnosno totalnom endoprotezom.

Obzirom na sve navedeno artroskopija je metoda kojom se postižu bolji rezultati liječenja bolesti i ozljeda koštano-zglobnog sustava uz bržu rehabilitaciju i oporavak bolesnika, zadovoljavajući estetski rezultat te u konačnici povaćava komfornost bolesnika koji nije osuđen na dugotrajni boravak u bolnici.