vene 23.02.2015 beauty

dubrovnik banner

Proširene vene

Vene su krvne žile koje vode krv iz tkiva prema srcu zahvaljujući radu njihovih zalistaka. Dok stojite uspravno, venski potisak svladava silu gravitacije. Ako se vene prošire postaju prepunjene krvlju koju ne mogu poslati k srcu. Sve to rezultira preopterećenim, varikozitetnim venama koje onda postaju vidljive ispod kože.

Zašto nastaju proširene vene?

Od kronično proširenih vena nogu boluje oko 25-40% ženske te oko 20-30% muške populacije. Razvoju bolesti posebno pogoduju nasljedni faktori te trudnoća, produljeno stajanje i hodanje , prekomjerna tjelesna težina, uzimanje hormonske nadomjesne terapije ili oralne kontracepcije.Faktore rizika predstavljaju i izlaganje suncu ili toplini (solarij, sauna), nošenje previsokih potpetica te starija dob. Pored navedenog, proširene vene mogu biti posljedica ranije tromboze vena, ili traume vena.

Za mnoge ljude, proširene vene jednostavno su kozmetički problem. Kod drugih, proširene vene mogu izazvati bol i nelagodu. Ponekad proširene vene izazivaju ozbiljne probleme i signaliziraju veći rizik od drugih cirkulacijskih problema.

Simptomi razvoja bolesti po stadijima

 1. Stadij C1: vide se teleangiektazije (sitne, paučinaste vene, koje mjere do 1mm širine), venule (vene koje mjere do 2 mm širine), ili retikularne vene (mjere do 4 mm širine).
 2. Stadij C2: vide se varikozne vene (vrećaste), koje mjere više od 4 mm širine.
 3. Stadij C3: vidi se edem (nateknuta noga), ali bez promjena na koži.
 4. Stadij C4: vide se promjene na koži koje su uzrokovane bolešću vena (pigmentacija, venski ekcem, lipodermatoskleroza, tj. otvrdnuće i zatamnjenje kože).
 5. Stadij C5: vide se promjene na koži, uz ulkus (ranu), koji je zarastao.
 6. Stadij C6: vide se promjene na koži uz postojanje otvorenog ulkusa (rane).

Ako proširene vene ne izazivaju simptome ili nisu jasno vidljive obratite pažnju na promjene boje kože potkoljenica – često tamnija koža, pojavu kapilarne mreže oko gležnjeva ili češću pojavu dermatoloških problema kao što je ekcem itd.

Bolni znakovi i ostali simptomi su: osjećaj težine u potkoljenicama; pečenje, grčenje mišića; edem – potkoljenica i gležnjeva; bol u nogama nakon dužeg kretanja, sjedenja ili stajanja; svrbež u okolini proširenih vena; pojava ulkusa – rana – najčašće u okolini gležnjeva; iznenadna oteklina koja može ukazivati na upalu – medicinskom terminologijom – tromboflebitis.

Treba naglasiti da bolest proširenih vena spada u progresivna stanja koje s vremenom prelaze iz jednog stadija u drugi, do mogućeg krajnjeg rezultata (stadij C6) – proširenih vena s kroničnom venskom insuficijencijom te kroničnim promjenama u cirkulaciji kože i promjenom boje kože u smeđe-ljubičastu uz ekstremnu osjetljivost s tendencijom stvaranja rana koje dugo ili nikako ne zarastaju. Zahvaljujući dostupnosti informacija i kroz internetske portale, danas sve češće dobivamo pacijente koji jasno prepoznaju svoj stadij venske insuficijencije uz spremnost da konačno nešto i poduzmu. Iako je bolest moguće izliječiti u svim stadijima, sam zahvat puno je jednostavniji i prihvatljiviji za pacijenta u blažim stadijima bolesti. Stoga apeliramo da pacijenti ne čekaju krajnje stadije razvoja bolesti već se sa prvim simptomima obrate u Specijalnu bolnicu Arithera na specijalistički pregled.

Kada posjetiti liječnika?

kada posjetiti lijecnika

Ako prepoznate bilo koji od navedenih simptoma, odmah se javite u našu Specijalnu bolnicu gdje će Vas pregledati naš stručnjak za bolesti krvnih žila, dijagnosticirati stadij bolesti i započeti sa liječenjem.

Za postavljanje dijagnoze proširenih vena, potreban je pregled i razgovor s pacijentom – anamneza i status venskog sustava.

Pregled venskog sustava dopplerom jasno i slikovno prikazuje vene nogu, ali i druge strukture, kao što su arterije, potkožno masno tkivo i mišiće. Osim toga, korištenjem takozvanog dopplerovog efekta, navedena će pretraga dijagnosticirati da li postoji refluks u nekoj i kojoj od vena, odnosno da li u nekoj od vena postoji opstrukcija (začepljenje).

Upute za posebne skupine:

Trudnice i rodilje

Izražajnost i zdravih vena u trudnoći je naglašena uslijed pritiska ploda u području zdjelice. Zadnjih mjeseci trudnoće, kao i nakon poroda, kod genetski sklonih žena bolest proširenih vena se po prvi puta uočava. U periodu trudnoće, poroda i laktacije (dojenja) bilo bi uputno pratiti pojavnost vena uz strpljenje bar 6 mjeseci nakon poroda do kada se iste obično ili dijelom i povuku ili njihova izražajnost tek dođe u prvi plan. Ukoliko se proširene vene ne povuku u periodu 6 mjeseci nakon poroda, obratite se specijalnoj bolnici Arithera i dogovorite pregled u Centru za proširene vene.

Profesionalni sportaši i rekreativci

Kod sportaša prvenstveno postoji problem u tendenciji ranog povrata na maksimalno opterećenje u cilju održavanja kondicije. Stoga im savjetujemo da se podvrgnu UGFS zahvatu u period u kojem su u mogućnosti izdvojiti bar 2 do 4 tjedna tijekom kojih mogu postepeno povećavati intenzitet treninga do maksimalne razine.

Nepokretne osobe te osobe oboljele od teških bolesti (karcinomi)

Predstavljaju uglavnom kontraindikaciju za zahvat uslijed visoke mogućnosti neželjenih komplikacija, posebice DVT. Osobe iza preboljele DVT , nakon preciznog pregleda i procjene indikacije, rijetko ulaze u poželjnu grupu za tretman (visoki rizik ponavljanja DVT).

Osobe visoke životne dobi

Ako su dobro pokretne, kao i žene sa nadomjesnom hormonalnom terapijom, uglavnom nisu izuzete od mogućnosti tretmana uz upozorenje potrebe prevencije tromboze lijekovima protiv zgrušavanja krvi i njihovim derivatima.

Duboka venska tromboza

Navedeno stanje počinje naglim bolom i oteklinom noge uz otežano kretanje i svakako ga treba adekvatno dijagnosticirati što činimo primjenom doplera (UZV). Duboka venska tromboza u akutnom – novonastalom stanju je bolest koja zahtjeva hitno i adekvatno bolničko liječenje u cilju sprečavanja najteže komplikacije – plućne embolije kao jednog od vodećih, mogućih uzroka nagle smrti. Praćenje liječenja DVT kao i ostalih sličnih stanja u domeni su naših konzilijarnih stručnjaka – internista i flebologa. DVT apsolutna je kontraindikacija za UGFS zahvat.

Prevencija

I za kraj, nekoliko savjeta stručnjaka iz Specijalne bolnice Arithera kako prevenirati napredovanje bolesti proširenih vena:

 1. Održavajte tjelesnu težinu u preporučenom rasponu za Vaš organizam
 2. Jedite hranu bogatu vlaknima i s malo soli
 3. Nemojte dugo stajati ili sjediti, a ako baš morate, onda se povremeno prošetajte.
 4. Hodajte, time ćete poboljšati cirkulaciju (kolanje krvi).
 5. Nemojte sjediti prekriženih nogu.
 6. Podignite noge kad god možete. Dok sjedite stavite noge na drugu stolicu ili na jastuk dok ležite. To ste već isprobali i osjetili blagotvoran učinak, naime vene se isprazne i krv ide ka srcu.